اضطراب روزهاي آخر شايد داوطلبان را براي درس خواندن بيشتر ترغيب کند اما اين مساله ممکن است به ضرر داوطلب باشد و اضطراب و نگراني آزمون را بيشتر کند بنابراين روزهاي آخر را بيشتر دنبال آرامش باشيد البته کنکور هم مانند هر آزموني ترس و اضطراب خودش را دارد اما براي غلبه و تسلط به اين حس که مي تواند آسيب پذير هم باشد راههايي وجود دارد. به اعتقاد روانشناسان عوامل ايجاد اضطراب در کنکور از 3 فاکتور ويژگي هاي:
- شخصيتي
- خانواده ها
- شرايط فرهنگي
ناشي مي شوند و نااميدي ، بي انگيزگي ، داشتن انتظارات زياد از خود و نگران آينده بودن ازجمله عوامل و ويژگي هاي شخصيتي در ايجاد اضطراب در کنکور است.
داوطلبان بايد در روزهاي باقيمانده تا کنکور مطالب خوانده شده قبلي را مرور کنند. مرور اين مطالب به داوطلب کمک مي کند تا نکات مبهم را بشناسد و تقويت کند. يکي از عوامل مهم عدم موفقيت در کنکور عامل اضطراب و استرس است که معمولا با فشار خانواده ها براي قبولي در کنکور افزايش هم مي يابد بنابراين داوطلب با تسلط بر اين اضطراب در واقع مي تواند به نحو مطلوبي امکان موفقيت در کنکور را افزايش دهد. وي به خانواده ها نسبت به کاهش استرس در داوطلبان و کمک به آرامش روحي آنها توصيه مي کند که فرزندانشان را براي قبولي حتمي يا قبولي در رشته اي خاص تحت فشار قرار ندهند.
شانسي جواب ندهيد
تسلط به مطالب و مفاهيم کتاب هاي درسي ، آرامش قبل از آزمون و تسلط به اعصاب هنگام تست زني و...همه از عوامل موفقيت در کنکور هستند اما نحوه امتحان دادن و توجه به شيوه هاي آن نيز مساله مهمي است.
داوطلب بايد اولين پاسخي را که به ذهنش درست به نظر مي رسد انتخاب کرده و از وسوسه تغيير گزينه ها اجتناب کند، زيرا اين کار هم موجب اتلاف وقت و هم افزايش پاسخهاي غلط مي شود. همچنين در مورد سوالاتي که جواب صحيح آن را نمي داند بايد سعي کند گزينه هايي که کاملا غلط به نظر مي آيد را کنار گذاشته و به ترتيب گزينه اي که باقي مي ماند را انتخاب کند. وي به کنکوري ها توصيه مي کند: روي سوالاتي که به ذهنتان ناآشنا مي آيد وقت زيادي نگذاريد و سريعا به دنبال پاسخ سوالهاي بعدي برويد. دقت کنيد حتي نفرات اول کنکور هم به صد درصد سوالات پاسخ درست نمي دهند.
ساعت به همراه خود داشته باشيد و سعي کنيد وقت خود را تنظيم کرده و آن را تلف نکنيد و در زمان تعيين شده براي هر درس به سوالات پاسخ دهيد. در اول جلسه در صورت داشتن تنش و اضطراب چند نفس عميق بکشيد و هر نفس را به مدت 10 ثانيه نگه داريد و عضلات خود را شل کنيد تا به حالت تعادل برگرديد و با آرامش سراغ سوالات بعدي برويد. به توصيه وي ابتدا درسي را که بهتر مسلط هستيد جواب دهيد حتي اگر آخرين درس دفترچه آزمون باشد و ابتدا در هر درس تمامي سوالات ساده را پاسخ دهيد. خاکپور تاکيد مي کند: از پاسخ شانسي بپرهيزيد زيرا ممکن است پاسخ هاي غلط را افزايش دهد و توصيه مهم اين که : هنگام جواب دادن خود را موفق تصور کنيد و فرض کنيد که به رتبه و رشته مورد علاقه تان رسيده ايد.
کنکوري ها چي بخورند؟ مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشکي تهران ، مصرف غذاهاي محرک را به دليل اين که باعث بي خوابي و بدخوابي مي شود، به کنکوري ها توصيه نمي کند.
داشتن رژيم غذايي متعادل و ميان وعده هاي صبح و بعدازظهر مي تواند به فرد کمک کند تا از حداکثر ظرفيت مغزي خود استفاده کند. آنچه که در يکي دو روز باقيمانده به کنکور بايستي مدنظر قرار داد اين است که خسته کردن و فشار آوردن براي درس خواندن در اين مدت فايده چنداني ندارد و بهتر است فقط به مرور و جمع بندي دروس پرداخته شود.
خوردن مواد غذايي کافئين دار مثل قهوه ، چاي غليظ، نسکافه و کاکائو مي تواند محرک زا بوده و باعث بي خوابي و بدخوابي در فرد شود؛ همچنين مصرف ويتامين C با دوز بالا جايز نيست بنابراين بهتر است داوطلبان از خوردن بيش از اندازه آن اجتناب کنند.
مصرف لبنيات فراوان خصوصا ماست و دوغ همراه با شام و همچنين مصرف يک ليوان شير ولرم کمي شيرين مي تواند به آرامش و خواب آرام فرد شب قبل از کنکور کمک کند. مصرف ويتامين هاي گروه B ب کمپلکس ، B1 و B6 همراه با وعده شام مي تواند در آرامش فرد موثر باشد.
چنانچه فرد استرس زيادي داشته باشد مي تواند از جوشانده هاي گياهي گل گاوزبان ، ليمو عماني و سنبل الطيب براي کم کردن استرس استفاده کند ولي توصيه مي شود در اين گونه موارد به پزشک و روانپزشک مراجعه کرده و مشاوره شوند. خوردن نان ، پنير و گردو، تخم مرغ به صورت نيمرو يا املت همراه يک ليوان شير و مصرف ويتامين ب کمپلکس مي تواند استرس را به حداقل رسانده و شانس موفقيت در آزمون را افزايش دهد. داشتن تنقلات شيرين مثل انجير خشک ، خرما ، برگه هلو ، زردآلو و در کل ميوه هاي خشک در جلسه امتحان بسيار موثر است